Бившият германски външен министър Клаус Кинкел почина на 82 години. Ръководител на разузнаването, министър на правосъдието, външен министър, заместник-канцлер и лидер на бизнес демократите: Клаус Кинкел се радва на дълга и забележителна политическа кариера, съобщава "Дойче веле". 

От 1992 г. до 1998 г. Кинкел е високопоставен дипломат на Германия и е лидер на бизнес-свободната демократическа партия - ФДП от 1993-1995 г.

Между 1979-1982 г. той е и първият цивилен ръководител на разузнавателната служба БНД, преди за десетилетие да се премести в Министерството на правосъдието.

Лидерът на ФДП Кристиан Линднер отдава почит на Кинкел като "скромен човек с характер". "Смъртта на Клаус Кинкел ме докосва. Той бе скромен човек с характер, чиито приятелски съвети аз много оценявам. Имам много да му благодаря за това", пише Линднер.

Анегрет Крамп-Карренбауер, ръководител на консервативните християндемократи заяви, че Германия е загубила "голям либерал и страстен демократ".

"Председател на ФДП, ръководител на БНД, министър на правосъдието, външен министър, заместник-канцлер. Голям либерал и страстен демократ ни напусна днес. Неговото осъзнаване за отговорността на страната ни в един неспокоен свят остава. Благодаря ви Клаус Кинкел", коментира тя.

Бивш заместник-канцлер в периода 1993-1998 г. в правителството на Хелмут Кол, Кинкел оставя своята следа в германската политика за почти четири десетилетия.

Роден през 1936 г. в югозападния град Метцинген, Кинкел започва докторска степен по право през 1964 г. Започва дългата си кариера като държавен служител в провинция Баден-Вюртемберг, откъдето се премества във Федералното министерство на вътрешните работи през 1968 г.

Именно там той става личен секретар и пише речите на бившия вътрешен министър Ханс-Дитрих Геншер. В продължение на години кариерата на Кинкел е близо до тази на неговия наставник от ФДП, който също така е министър на външните работи до 1992 година.

Като министър на правосъдието през 1991-92, Кинкел участва в обединението на Германия след падането на Берлинската стена. На следващата си длъжност като външен министър той участва активно в разрешаването на конфликта в бивша Югославия и е главен поддръжник на европейската интеграция.

През 2002 г. Кинкел напуска Бундестага и се оттегля от активната политика. Оттогава той се посвещава на социални въпроси и на семейството си.