Близък до руския президент Владимир Путин олигарх се е самоубил. Милиардерът Дмитрий Босов е бил открит мъртъв в имението си в Усово, в околностите на Москва.

Дмитрий Босов успя да концентрира своя бизнес в най-големите руски находища на въглища.

Властите в момента не разкриват повече подробности около смъртта на Дмитрий Босов. Официалната информация, че той се е самоубил в ранните часове на 6 май. Тялото му е открито от роднини.

До тялото на мъжа имаше пистолет Glock 19 gen 4, каза пред РБК говорителката на Московското следствие Олга Врадий.

Босов е най-големият акционер и председател на съвета на директорите на "Алтек Груп", която контролира "Сибантрацит", световен лидер в производството и износа на антрацит и най-големият в Русия производител на металургични въглища.

Босов също беше съсобственик на няколко други въглищни компании, включително "ВостокУголь". "Алтек груп"притежава архитектурния и дизайнерски център Artplay. Списанието "Форбс" оцени състоянието на Босов на 1,1 милиарда долара.В класацията на руските милиардери от Forbes през 2020 г. бизнесменът зае 86-о място.

Босов е един от основните спонсорни на "Нощната хокейна лига", където се изявява и Путин. Милиардерът също се появяваше на леда.

На 6 април стана ясно, че Дмитрий Босов е изгонил от "Алтек груп" партньора си Александър Исаев с обвинението за "огромни злоупотреби и кражба от поверената му част от бизнеса". Само три седмици по-късно Исаев бе назначен да ръководи едно от най-мащабните в света находища на въглища в света - Елгинското находище, където се смята, че има 2.2 млрд. тона въглища.