"Блокада" е обявена за думата на годината за 2020 година от издателство Harper Collins, което издава тълковен речник на английския език. Това се казва в изявление на издателството.

"Блокада" е описана от експертите на Harper Collins като "ограничителна мярка, използвана от правителствата по целия свят за ограничаване на разпространението на COVID-19" и "налагане на строги ограничения за пътуване, социално взаимодействие и достъп на обществени места". 

Според заключението на лексиколозите думата е избрана, защото тази мярка, която е изпитана от хората в много страни по света, "се превърна в обединяващ опит за милиарди хора по света, които колективно изиграха своя роля в борбата срещу COVID-19".

Като цяло през отиващата си година експертите на издателството са регистрирали над 250 хиляди случая на използване на тази дума, в сравнение с 4 хиляди година по-рано.

В краткия списък с думи и фрази, които са претендирали за дума на годината, са влезли още пет понятия, свързани с пандемията, която порази планетата през 2020 г. и промени начина на живот на милиарди хора. Това са самият "коронавирус", "ключов работник", "принудителен неплатен отпуск", "самоизолиране" и "дистанциране".

Други думи от краткия списък, отразяващи най-значимите събития за годината както във Великобритания, така и в света, са абревиатурата BLM ("Black Lives Matter" - "Животът на черните има значение"), съставното съществително Megxit ("Мегзит", решението на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл да се оттеглят от изпълнението на кралските задължения), tiktoker ("тиктокер", активен потребител на социалната мрежа TikTok) и mukbang ("мукбанг" - ядене на много храна на видео или в пряк ефир).

През 2019 г. изследователите от Harper Collins определиха фразата "климатична стачка" като фраза на годината, през 2018 г. изразът "еднократна употреба", а през 2017 г. - "фалшива новина", която се определя като "невярна, често сензационна информация, разпространявана под прикритието на новинарско съобщение". През 2016 г., когато Обединеното кралство проведе референдум за "развод" с ЕС, най-популярна, както се очакваше, беше езиковата конструкция "Брекзит", което означава "излизане на Великобритания от Европейския съюз".