2 милиона бежанци могат да избягат към Турция, ако боевете в Северозападна Сирия се засилят, предупреди ООН, предаде "Ройтерс".

Въоръжените сили на Сирия и Русия засилиха въздушните удари по бунтовници в последния им бастион. Сухопътни операции вече принудиха десетки хиляди да напуснат домовете си.

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Продължава напрежението

"Нашите опасения са, че ако това продължи и броят продължи да нараства, и ако конфликтът се засили, ние наистина можем да видим стотици хиляди, един милион, два, да се насочат към границата с Турция", предупреди регионалният координатор на ООН за хуманитарна помощ за Сирия Панос Мумцис.

От края на април се засилиха боевете в южните части на провинция Идлиб и районите около Хама и Латакия, което бележи най-интензивния конфликт между сирийската армия и бунтовниците от миналото лято.

Мумцис каза пред осведомителната агенция в Женева, че ситуацията се влошава и че споразумението между Русия и Турция за деескалация на боевете реално повече не е в сила.

Кървав атентат с кола - бомба в Сирия

Кървав атентат с кола - бомба в Сирия

До момента никой не е поел отговорност за нападението

Ние виждаме настъпление, което е насочено към болници и училища в цивилни райони, в райони, където има хора, градски райони, което не трябва да се случва според международното хуманитарно право, поясни той.

По думите му много хуманитарни организации са насърчавани от враждуващите страни да споделят локацията си, за да не бъдат ударени. След неколкократни въздушни удари по болници много хуманитарни работници повече не се доверяват.

Десетки загинали при атака в Сирия

Десетки загинали при атака в Сирия

Най-малко 10 души са загинали при взрив в северния сирийски град Ракк

ООН с молба да се съберат 3,3 милиарда долара, за да се покрият разходите за хуманитарна дейност в Сирия през тази година. До момента са събрани само 500 милиона долара, стана ясно още от думите на представителя на ООН.