Богатите страни са приели едва 1% от сирийските бежанци, показва изследване на „Оксфам”, цитирано от „Франс прес”.

Британската благотворителна организация призовава богатите държави да приемат най-малко 10% от 4,8 милиона сирийски бежанци до края на годината.

До момента тези държави са обещали по-малко от 130 хиляди места за разселване на бежанци и само около 67 100 – 1,39% от бежанците, са достигнали до крайната дестинация от 2013 година, отбелязва неправителствената организация.

Данните са изнесени преди безпрецедентна конференция на ООН в Женева в сряда, на която държавите ще бъдат помолени да приемат повече сирийски бежанци.

Организацията допълва, че Канада, Германия и Норвегия са разселели повече хора от „справедливия им дял” според размера на икономите им.

Австралия, Финландия, Исландия, Швеция и Нова Зеландия са обещали да приемат повече от половината от техния дял, докато останалите 20 държави далеч по-малко.

Франция е приела само 1000 сирийски бежанци или само 4% от близо 26 хиляди, колкото е справедливият дял. САЩ са разселили 1 812 сирийски бежанци и обявиха, че ще приемат още 10 хиляди. САЩ обещават да приемат 7% от близо 171 хиляди бежанци, което се смята за справедливия за САЩ дял.

Холандия стои на 7%, Дания на 15% и Великобритания на 22%.