Служител на болница в Килмарнок е станал жертва на намушкване, съобщава Sky News. Това е един от трите "сериозни инцидента" в града, за които се смята, че са свързани, коментират от полицията.

Болница "Кросхаус" е блокирана за около три часа в четвъртък вечерта.

Един инцидент се е случил на "Портланд Стрийт" в Килмарнок, докато втори е в болница "Кросхаус". Степента на нараняванията на жертвата не е известна.

Полицията на Шотландия съобщи, че трети инцидент се е случил на A76. Служители заявиха в Twitter: "В момента полицията в Шотландия се занимава с 3 потенциално свързани инцидента в района на Килмарнок".

"Първият се случи около 19.45 ч. извън болница Кросхаус, вторият около 20 минути по-късно на улица Портланд, а третият, сериозен пътен инцидент, на A76, около 20.30 ч.".

"Разследванията по тези инциденти са на ранен етап и понастоящем тези райони са отцепени. Няма причина за безпокойство за по-широката общност."

Полицията на Шотландия потвърди, че инцидентите не се третират като свързани с тероризъм.

Блокадата в болница "Кросхаус" по-късно беше отменена. В по-ранно изявление се казва, че инцидентите в болницата и на Портланд Стрийт се третират като "сериозни" и се изисква от обществеността да избягва районите.

В изявление Крауфорд Макгъфи, медицински директор в NHS Ayrshire and Arran, заяви, че "полицията в Шотландия потвърди, че рискът за пациентите, персонала и посетителите на болницата е минимален и затова тази блокировка е премахната. На територията на болницата остава голямо полицейско присъствие".

"Бихме искали да уверим всеки, който идва в болницата, по-специално на всички пациенти или персонал, идващи на смяна, че полицията на Шотландия е потвърдила, че е безопасно да се направи това. Ако обаче се притеснявате, моля, поговорете с местните полицейски служители".

Министърът на правосъдието на Шотландия Хумза Юсаф написа в Twitter: "Моля, слушайте полицейските инструкции и избягвайте както болница Кросхаус, така и Портланд стрийт в Килмарк. Полицията участва в сериозен инцидент."