Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заяви, че правителството ще търси разрешение за спешна употреба на разработван в Израел назален спрей срещу коронавирус, информира АФП.

Медикаментът е описван от премиера на Израел Бенямин Нетаняху като "чудо".

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Нов израелски медикамент лекува тежки случаи на COVID-19 до 5 дни

Всички 30 пациенти са се възстановили - 29 от тях в рамките на три-пет дни

"EXO-CD24 е назален спрей, разработен от Медицински център "Ишилов", с близо 100-процентова ефективност - 29 от 30 - срещу COVID при тежки случаи", написа Баолсонару в "Туитър". Преди два дни бразилският лидер разговаря по телефона с Нетаняху, който нарича Болсонару "добър приятел".

Болсонару поясни, че много скоро ще бъде поискано от федералния здравен регулатор Anvisa да направи анализ на този медикамент за спешно прилагане.

Лекарството EXO-CD24 на професор Надир Арбер е използвано при 30 пациенти, чиито състояния са били умерени и тежки. Всички 30 пациенти са се възстановили - 29 от тях в рамките на три-пет дни.

Лекарството се бори с цитокиновата буря - потенциално смъртоносна имунна свръхреакция на човешкия организъм при коронавирус инфекция, която се вярва, че е отговорна за повечето смъртни случаи от COVID-19.

Използвани са екзосоми - малки по размер частици, които пренасят материали между клетките - за доставяне на протеин в дробовете, наречен CD24. В продължение на десетилетие Арбер е правил проучвания в тази област.

Протеинът помага за успокояване на имунната система и ограничава бурята.

EXO-CD24 работи без странични реакции.