Президентът на Бразилия Жаир Болсонару се подписа под указ за отмяна на лятното часове време в южноамериканската страна, където е годишна практика от 80-те г. на миналия век стрелките на часовниците да се преместват с един час напред през лятото като мярка за спестяване на енергия, информират местни медии.

Президентът отбеляза, че основава решението си на технически изследвания, които показват, че лятното часово време вече не спомага за спестяване на енергия. Той също посочи като проблем негативния ефект от смяната на часовото време върху здравето на бразилците.

Това е желание на бразилското население, каза Болсонару и цитира социологически проучвания, които показват, че 55% от хората не одобряват промяната на часа.

Аз също не го харесвам много, добави той по време на официална церемония по подписване на указа.

Бразилското енергийно министерство обяснява, че смяната на часовото време не носи ползи, тъй като са се променили навиците на хората и заради модернизацията.

Лятното часово време е прието в Бразилия за първи път през 1931 г. и започва да се прилага ежегодно от средата на 80-те г. на XX век.