Огромен запас от неизползвани оръжия са изчезнали в Ивицата Газа преди представители на ООН да успеят да ги обезвредят, предаде БиБиСи.

Сред тях са експлозиви, включващи въздушни бомби и снаряди с фосфор. Част от боеприпасите са били използвани от израелката армия при наскоро приключилата офанзива в района.

Високопоставени служители на ООН са обявили, че отчаяно се опитват да разберат в чий ръце са изчезналите оръжия. Те са призовали властите за съдействие с цел намирането на изключително опасните боеприпаси.

Припомняме, израелската армия беше обвинена, че е използвала бял фосфор срещу цивилното население на ивицата Газа.

Представители на организацията „Хюман райтс уотч" в Израел са забелязали на 9 и 10 януари няколко взрива във въздуха на боеприпаси с бял фосфор, изстреляни от наземна артилерия.

Белият фосфор обикновено се използва за маркиране на цели и за осветление, но и като запалително средство срещу врага. При попадането си върху тялото, веществото разяжда кожата и плътта до кост. Употребата на такива "осветителни" бомби срещу цивилното население е нарушение на конвенцията на ООН, приета през 1980 г.

Представители на ООН бяха изпратени в района, за да разследват случая. На тях им е бил даден достъп до склад в Газа, в който се съхраняват повече от 7 000 кг. експлозиви.

В момента представителите на ООН чакат разрешение от израелските власти, за да могат да изпратят специализиран екип, който да обезвреди оръжията.

Голяма част от тях обаче вече са изчезнали.

Израел от своя страна обвини Хамас, че са присвоили изчезналите оръжия, тъй като складът се намира под отговорност на групировката.