Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел смята, че съвместното изявление на Китай и Русия може да бъде основата за мощен съюз между двете страни, които според него се "противостоят на демокрацията". Това мнение Борел изрази във вторник на пресконференция в САЩ, съобщава ТАСС.

"Съвместното изявление на Китай и Русия, което беше малко забелязано заради ситуацията в Украйна, може да се превърне в основа за мощен съюз на два авторитарни режима".

"Сега, за разлика от Студената война, конфронтацията не е между демокрация и комунизъм, а между демокрация и авторитарни режими като Русия и Китай."

Европа е зиправена пред най-сериозната си заплаха за сигурността след Студената война, предупреди по-рано Борел.

Попитан относно предупрежденията на САЩ за предстояща руска инвазия в Украйна, Борел каза, че споделят "силна загриженост" относно ситуацията по границите на бившата съветска държава.

"Никой не събира 140 000 войници, тежко въоръжени на границата на дадена страна", без това да представлява "силна заплаха", каза той. Борел подчерта, че 140 000-те войници, струпани край границата, не са там "за да пият чай".

"Вярваме, че дипломатическият изход от кризата все още е възможен", обобщи Борел. "Надяваме се на най-доброто, но се подготвяме за най-лошото."

Нов световен ред или скрита борба за власт?

Нов световен ред или скрита борба за власт?

"Радио свободна Европа" пита експерти да оценят бъдещето на китайско-руските отношения