Премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи пред Камарата на общините по време на дебат, че се насочват към извършване на до 25 000 теста за коронавирус на ден, информира Би Би Си.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че Обединеното кралство трябва да започне да тества в "индустриален мащаб", като подчерта, че настоящите нива не са достатъчни. Той също попита дали здравните работници имат необходимото защитно облекло, както и дали правителството ще им осигури всичко необходимо.

Джонсън: Великобритания е във война, която трябва да спечели

Джонсън: Великобритания е във война, която трябва да спечели

Увеличават се заразените с коронавирус на осторва с 26% до 1950 през последните 24 часа

Борис Джонсън отговори, че ще започнат да извършват до "25 000 теста на ден". Той също така увери, че работниците на Националната здравна служба ще работят при "перфектна сигурност".

Миналата седмица беше обявено, че капацитетът ще бъде увеличен от 2000 до 10 000 теста, използвайки лабораториите в болниците в подкрепа на държавните лаборатории.

Премиерът обеща правителството да приеме допълнителни мерки в подкрепа на всички работници по време на кризата.

По отношение на Брекзит Джонсън заяви, че по план Великобритания излиза от преходния период от началото на следващата година. 

Джонсън посъветва британците да си останат вкъщи и да избягват социален контакт

Джонсън посъветва британците да си останат вкъщи и да избягват социален контакт

Джонсън заяви, че масовите събирания ще бъдат ефективно забранени

Междувременно Шотландия и Уелс обявиха, че затварят училищата.

Случаите на заболели във Великобритания се увеличиха с 676. Общо 2626 са с коронавирус в сравнение с 1950 вчера.

56 221 души са тествани.

Броят на починалите ще бъде съобщен по-късно. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват, че 72 британци са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има близо 185 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 7500. Регистрирани са случаи в 159 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 200 000 случая и повече от 8000 починали в 155 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".