Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който изби 77 души при най-голямото престъпление в мирната история на Норвегия през 2011 г., е подал молба да бъде освободен от затвора, обяви адвокатът му, цитиран от АФП.

Брайвик също планира да внесе нова жалба срещу норвежката държава заради условията в затвора, където той е изолиран от другите затворници, обяви адвокат Ойстейн Сторвик.

Евросъд отхвърли жалба на Брайвик

Евросъд отхвърли жалба на Брайвик

Базираният в Страсбург съд съобщи, че случаят "не разкрива някакви нарушения"

През юли 2011 г. Брайвик, облечен като полицай, проследи и уби 69 души, повечето от тях деца, на младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя. Малко преди това уби 8 души при бомбен атентат до правителствена сграда в Осло.

През 2012 г. получи най-тежката присъда в Норвегия - 21 г. затвор, които могат да бъдат удължавани безсрочно.

Брайвик се жалва пред евросъда в Страсбург, че го държали в изолация

Брайвик се жалва пред евросъда в Страсбург, че го държали в изолация

Същината на оплакването ни е, че ние протестираме срещу прекомерното ниво на изолация

"От негово име изпратих молба за освобождаване", каза Сторвик пред всекидневника Verdens Gang. Адвокатът добави, че има право на разглеждане на молбата му да бъде освободен в края на минималния срок, който е 10 г. в неговия случай. Това, по думите на адвоката, е право на всички осъдени и той иска да го упражни.

Сторвик съобщи, че Брайвик планира да внесе още едно оплакване срещу Норвегия като протест срещу дългия период на изолация. Преди осъденият внесе жалба срещу държавата заради условията в затвора, които според него са в нарушение на Европейската конвенция за правата на човека. След като през 2016 г. извоюва частична победа, исканията му не бяха удовлетворени от норвежкия съд и Европейския съд по правата на човека.

Брайвик смени името си

Брайвик смени името си

Върховният съд на Норвегия отхвърли жалбата

В затвора в Скиен Брайвик има три килии по 10 квадратни метра, с гледка навън. Той също може да тренира, да играе видеоигри и да гледа телевизия.