Здравният регулатор на Бразилия издаде разрешение за спешно ползване на две ваксини. Властите одобриха китайската ваксина на Sinovac и британската ваксина на AstraZeneca. Това ще позволи на най-голямата държава в Латинска Америка да започне имунизацията след отлагания и политически спорове, информира АП.

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

И Бразилия не иска руската ваксина "Спутник V"

Решение на местните власти

Бразилия в момента има 6 милиона дози от ваксината CoronaVac на китайската компания, които са готови за разпределение през следващите няколко дни. Отделно чака да пристигнат 2 милиона дози от ваксината на AstraZeneca и партньорите им от Оксфордския университет.

В събота вечерта здравният регулатор Anvisa отхвърли молба на бразилската компания União Química за използване на руската ваксина "Спутник V". От регулатора поясниха, че не са разглеждали искането, тъй като не са покрити минималните изисквания за започване на анализ.

Бразилия отлага регистрацията на COVID  ваксината на AstraZeneca

Бразилия отлага регистрацията на COVID ваксината на AstraZeneca

Процедурни правила

Имунизацията в Бразилия започва по-късно от съседките Аржентина и Чили, въпреки че има голям опит с ваксинацията. Първо ще бъдат ваксинирани здравните работници. Федералното правителство ще започне ваксинацията в сряда.