След рязкото намаляване на случаите на заразени, Бразилия обяви края на националната извънредна ситуация заради вируса Зика. Броят на случаите спадна с 95% между януари и април, в сравнение със същия период на предходната година, съобщават официални лица, цитирани от Би Би Си.

Вирусът е свързан с микроцефалия, бебетата се раждат с необичайно малки глави. Заплахата беше в своя пик по време на подготовката на Олимпийските игри в Бразилия през 2016 г.

Световната здравна организация прекрати международната извънредна ситуация през ноември миналата година. Вирусът Зика беше свързан с тежки вродени дефекти в почти 30 страни.

Бразилия обяви национална извънредна ситуация през ноември 2015 г. Заплахата доведе до кампания за изкореняване на комарите, които носят вируса. Има 7,911 случая на Зика от януари до април тази година, в сравнение със 170,535 случая, съобщени по същото време миналата година, съобщава министерството на здравеопазването в Бразилия.

През тази година не са съобщени смъртни случаисвързани с вируса, като заявяват, че осем души са починали миналата година.

Въпреки че вирусът се разпространява предимно от комари, той може да бъде предаван по полов път.

Малко хора умират от Зика и само един от всеки пет заразени хора се смята, че развива симптоми, които могат да включват треска, обрив и болки в ставите.

Първоначално вирусът е идентифициран при маймуни в Уганда през 1947 г. Първият случай при хора е установен в Нигерия през 1954 г. и има по-нататъшни епидемии в Африка, Югоизточна Азия и Тихоокеанските острови.

През май 2015 г. заразата се разпространи бързо и в Бразилия. Тъй като няма лечение, единствената възможност е да се намали рискът от ухапване на комар.