Министерството на здравеопазването на Бразилия премахна данните от уебсайт, който документира епидемията във времето и по държави и общини. Министерството също спря да предоставя общ брой потвърдени случаи, предаде "Ройтерс".

"Натрупаните данни не отразяват момента, в който се намира страната", заяви Болсонаро в Twitter, позовавайки се на бележка от министерството.

"В момента се предприемат други действия за подобряване на отчитането на случаите и потвърждаване на диагнозите", обяснява той.

Болсонаро плаши: Бразилия може да напусне СЗО

Болсонаро плаши: Бразилия може да напусне СЗО

Над 600 000 случаи на заразени в страната

Болсонаро преодоля опасностите от пандемията, замени медицинските експерти в Министерството на здравеопазването с военни служители и се аргументира срещу блокирането на държавата, за да се бори с вируса, като запали обществената здравна реакция на страната.

Нито Болсонаро, нито министерството дадоха основание за изтриване на повечето данни на уебсайта covid.saude.gov.br, който беше ключов публичен ресурс за проследяване на пандемията. Страницата беше свалена в петък и презаредена в събота с ново оформление и само част от данните, отразяващи само смъртта, случаите и възстановяванията в рамките на последните 24 часа.

Късно в събота министерството съобщи за 27 075 нови потвърдени инфекции и 904 смъртни случаи от тях след актуализацията в петък.

Бразилия с черен рекорд на починали от коронавирус

Бразилия с черен рекорд на починали от коронавирус

Здравното министерство също заяви, че е регистрирало 30 925 нови случая

"Прозрачността на информацията е мощен инструмент за борба с епидемията", пише Пауло Жеронимо де Соса, ръководител на Бразилската асоциация по печата, в бележка, в която обвинява правителството, че "се опитва да замълчи пресата в този късен час".

Бразилия отчете повече новозаразени и смъртни случаи от COVID-19 от която и да е друга страна в четири поредни дни тази седмица.

Болсонаро заяви още, че по-късна ежедневна актуализация ще "избегне недоумение и несъответствия".