Правителството на Бразилия одобри проект да строителството на огромна водноелектрическа централа в района на един от притоците на река Амазонка.

Според предварителните планове това ще е третата в света по големина ВЕЦ.

Еколози обаче са изключително скептични спрямо проекта, тъй като ще бъдат наводнени 500 квадратни километра джунгла. Според тях осъществяването на проекта ще унищожи местната хлора и фауна.

Допълнително на проекта се противопоставят и местни жители, тъй като ще загубят домовете си. Около 40 000 души ще трябва да бъдат преместени на друго място, за да може да се осъществи строежа.

Аргумент на правителството за строежа на централата е нарастващото потребление на електроенергия в страната. Новата ВЕЦ трябва да осигури електроенергия за 23 милиона души. 

Реално проектът за ВЕЦ-а датира от 90-те години, но тогава бе замразен заради сериозните протести - както в самата Бразилия, така и по целия свят. В момента властите обосновават възраждането на проекта с факта, че той е променен и вече отчита интересите на индианците.

От Министерство на екологията уверяват сега, че компанията, която ще спечели проекта, ще трябва да отдели 800 милиона долара за защита на околната среда и да отговори на още 40 условия в този дух, за да започне строителството.