Брекзит е "провал и трагедия", заяви президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от "Гардиън".

Юнкер обеща в интервю за БиБиСи, че Брюксел ще подходи по "приятелски" и честен начин в преговорите с Лондон за излизане на страната от ЕС, но предупреди, че европейските институции не са "наивни" относно процеса.

Той потвърди, че Великобритания ще получи сметка за напускането на ЕС, но увери, че не представлява наказание, а по-скоро уреждане на поетите от Острова ангажименти.

Юнкер не разкри ЕС колко ще настоява Лондон да плати, но според непотвърдена информация очаква се Брюксел да поиска 60 милиарда евро, за да покрие задълженията на британците към проекти.

"Ще бъде сметка, която ще отразява предишни ангажименти на британското правителство и на британския парламент. Няма да има санкции, няма да има наказание, нищо подобно", поясни президентът на комисията.

Премиерът Тереза Мей ще задейства процедурата за излизане от ЕС на 29 март с писмо до Европейския съвет - четири дни след 60-ата годишнина от Римския договор. Предвижда се Великобритания да напусне съюза през март 2019 г.

Попитан как се чувства по отношение на Брекзит, Юнкер отговори: "Провал и трагедия. Ще бъда натъжен, както бях натъжен, когато се проведе гласуването на референдума във Великобритания. За мен това е трагедия".

Той обеща да защитят правата на живеещите на Албиона европейски граждани, както и на британците на европейския континент.

Тук не става въпрос за пазарлъци. Тук става въпрос за уважаване на човешкото достойнство, смята Юнкер.