Брекзит ще окаже най-негативно влияние върху британците извън Лондон, показват две проучвания, цитирани от "Гардиън".

Сметките на домакинствата ще се увеличат между 245 британски лири и 1 961 паунда на година след Брекзит, като най-засегнати ще са групите с най-ниски доходи и хората в Северна Ирландия, Уелс, Централна и Североизточна Англия.

Институтът за изследване на обществената политика е установил, че "твърд" Брекзит ще засегне най-много британците, които не живеят в Лондон, тъй като разходите на домакинствата ще включват повече стоки и услуги, които ще са с по-високи цени.

Нашите открития показват, че скокът на цените след Брекзит ще засегне доходите предимно извън Лондон, обяви Марли Морис от института.

Уелс и Североизточна Англия са пред най-голям риск, защото предимно разчитат на производството на стоки и храни, които са изнасяни за ЕС, включително агнешко месо от Уелс, самолетни части на Airbus и автомобили.

Проучване на консултантската компания "Оливър Уайман" е достигнало до подобни заключения. Изследването показва, че след Брекзит кошницата със 150 вносни продукта ще поскъпне за всички потребители, без значение от доходите и къде живеят.

Но най-засегнати ще са най-бедните райони. Пресметнато е, че почти 1 000 британски лири допълнително ще трябва да отдели всяко домакинство при "твърд" Брекзит, което ще доведе до увеличаване на бюрократичния апарат, мита и увеличаване на разходите за труд.

При "мек" Брекзит домакинствата ще трябва да отделят допълнително 245 британски лири на година.