Британска ядрена подводница се размина на косъм от катастрофа с ферибот между Северна Ирландия и Шотландия. Инцидентът е избегнат само след намесата на член на екипажа на кораба, който забелязал перископа на подводницата.

Информацията разпространява АФП, позовавайки се на доклад.

Отделът за разследване на морски инциденти към правителството е поискал независимо разследване на случая на 6 ноември 2018 г. Отбелязва се, че това е третият подобен случай за четири години, в който е замесен подводница на Кралските ВМС на Великобритания.

Фериботът Stena Superfast VII, превозващ 215 пътници и 67 души екипаж, е плавал между Белфаст и Карнриян на западното крайбрежие на Шотландия, когато член на екипажа забелязал перископа на подводницата близо до кораба.

Главният инспектор за морските инциденти Андрю Мол обяви, че капитанът на смяна е предприел незабавни действия и е пренасочил ферибота, за да избегне риск от сблъсък с подводницата.

Подводницата, която е базирана във военноморската база Faslane западно от Глазгоу, е провеждала обучение за безопасност преди да бъде дислоцирана. Тя засякла и проследила движението на кораба със соларните данни, но екипажът не сметнал правилно колко близо е до ферибота. Вместо да се отдалечи от ферибота, подводницата се насочила към него и в един момент преминала на около 200 метра.

В съобщението на Мол се казва, че това се е случило, защото екипажът на подводницата е подценил скоростта и разстоянието на ферибота.