Германия арестува служител на посолството на Обединеното кралство по подозрения, че е предал секретни документи на членовете на руската разузнавателна служба, разкри Федералната прокуратура в сряда, съобщават БиБиСи и ТАСС.

Офисът и апартаментът на Дейвид С. са претърсени, обяснява изявлението и се добавя, че заподозреният трябва да бъде изправен пред съда по-късно през деня.

Според прокурорите британецът е получил "неуточнена сума в брой" в замяна на информация.

Под дипломатическо прикритие в Германия има 200 руски шпиони

Под дипломатическо прикритие в Германия има 200 руски шпиони

Ново напрежение между Берлин и Москва

"Преди ареста си Дейвид С. е работил в британското посолство в Берлин. Поне веднъж той препраща документи, получени като част от професионалната му дейност, на представител на руските служби. В замяна на информация, обвиняемият е получил пари".

По предварителни данни той е сътрудничил на чуждестранната разузнавателна служба от ноември 2020 г.

Арестът е извършен на 10 август в град Потсдам (федерална провинция Бранденбург). Задържането, както отбелязват в Генералната прокуратура, е резултат от съвместно разследване на властите на Германия и Великобритания.

Лондонската столична полиция потвърди ареста на 57-годишен британски гражданин в Германия, както и участието на командването за борба с тероризма на полицията.

Германските власти отговарят за разследването, но полицаите ще продължат да работят с германските колеги, съобщава британската полиция. Прокурорите заявиха, че той е нает като местен служител в посолството.

Германия задържа д-р Клаус - дългогодишен китайски шпионин

Германия задържа д-р Клаус - дългогодишен китайски шпионин

Задържаният е политолог и е управлявал мозъчен тръст, вербували го на лекция в Шанхай през 2010 г.