ФБР обявиха, че видеото, показващо обезглавяването на американския журналист Джеймс Фоули е автентично, но все още се проверява до пълното му потвърждаване.

По-рано от американския Съвет за  национална сигурност съобщиха, че експерти са се запознали със записа и изясняват дали той е истински или е подправен.

Журналистът Джеймс Фоули изчезна в Сирия преди две години.

Видеото, озаглавено „Послание към Америка", е публикувано в интернет от джихадистите от „Ислямска държава".  На него се вижда как ислямистите  обезглавяват пленения американец като акт на отмъщение за провежданата от САЩ въздушна операция срещу техни позиции в Ирак.

 

Президентът Барак Обама е информиран за случая.

Скочиха срещу "Ню Йорк пост" заради снимка на екзекутирания американец
Още...

Той отказва да даде публичен коментар, докато не бъде потвърдено дали видеото е истинско, но заплахата от отмъщение срещу американците най-вероятно ще усложни намесата на САЩ в Ирак, коментира кореспондент на БиБиСи във Вашингтон.

Смята се, че Фоули е обезглавен от британски джихадист, който заплашва с още такива екзекуции на американци, ако САЩ продължат с въздушните удари в Ирак. Британски експерт по лингвистика заяви за британското радио LBC, че маскираният, който обезглави Джеймс Фоули, най-вероятно е от южната част на Великобритания, предимно Лондон, предаде „Гардиън".

Терористите заплашват да екзекутират и американския журналист Стивън Сотлоф. Според тях съдбата му зависи от следващия ход на американския президент Барак Обама. Сотлоф бе отвлечен преди година в Северна Сирия до границата с Турция.

Британският външен министър Филип Хамънд изрази възмущението си от чудовищното убийство. Той подчерта, че това е пример, който показва бруталността на тази организация.

Запитан за британския акцент на мъжа, който изглежда е екзекутирал журналиста на видеото, Хамънд поясни: „От дълго време заявяваме, че има значителен брой британци в Сирия и Ирак, които действат в екстремистки организации".

Това е една от причините, защо тази организация представлява такава заплаха за националната сигурност на Великобритания", поясни той.

В същото време британският премиер Дейвид Камерън е прекратил почивката си, за да ръководи заседание на Националния съвет за сигурност на страната във връзка с убийството на американеца, обявиха от „Даунинг стрийт" 10.

Майката на екзекутирания американец написа в профила си във „Фейсбук, че се гордее със сина си: „Той даде живота си в опит да покаже на света страданието на сирийския народ".

Джеймс Фоули работеше като кореспондент за Global Post и други медии, включително за АFP в Близкия Изток.

ФБР потвърди автентичността на видеото с екзекуцията
Още...

40-годишният беше отвлечен до сирийския град Тафтаназ през ноември 2012 година. Първоначално се смяташе, че е бил заловен от лоялни на Башар Асад сили.

Това не е първото похищение срещу него. През 2011 година бе задържан от сили на Муамар Кадафи в Либия и шест седмици по-късно освободен.

Базираната в САЩ Комисия за защита на журналистите твърди, че в момента 20 журналисти са изчезнали в Сирия. Най-малко 69 журналисти са загинали в Сирия, включително и до границата с Ливан и Турция. От началото на конфликта повече от 80 са били отвлечени в близкоизточната страна. Смята се, че много от тях се държат от „Ислямска държава".

Ако екзекуцията се потвърди, то това ще бъде първият път, при който е убит американец от началото на конфликта в Сирия, започнал през 2011 година.