Британскиият военноморски флот съобщи, че през последните дни се е наложило да изведе от Ламанша 7 руски военни кораба, нарушили британското морско пространство, предаде Би Би Си.

От британските ВМС отбелязват "необичайно високата активност" на руския военен флот.

В официално съобщение се казва, че група от девет британски кораба, сред които четири фрегати и няколко патрулни катера, с участието на хеликоптери, е извела руските кораби.

Капитанът на патрулния плавателен съд HMS Tyne лейтенант Ник Уорд коментира, че флотът е трябвало да реагира на фона на голямата си натовареност заради епидемията от коронавируса - британските военни моряци участват в екипирането на болниците с необходимото оборудване за борба със заразата.

"Докато въоръжените сили помагат на националната здравна система да спасява животи във Великобритания, е много важно флотът да не забравя за основните си функции, които ние винаги сме изпълнявали за сигурността на страната", подчертава лейтенант Уорд.

Руската военна група е включвала два корвета, два големи десантни кораби и фрегати. Един от хеликоптерите на британските ВВС е прелетял няколко пъти над руските кораби.

Times: ГРУ проучва край Ирландия как да саботира подводната оптична връзка с Америка

Times: ГРУ проучва край Ирландия как да саботира подводната оптична връзка с Америка

Кабелите осигуряват интернет връзките...