За Русия ще става все по-трудно да поддържа ефективна офанзивна бойна мощ в Украйна. Това посочва британското военно разузнаване в последния си доклад, съобщава "Ройтерс".

Отбелязва се, че руските сили са изправени пред сериозен недостиг на персонал и са в дилема дали да разположат резерви в Донбас, или да съсредоточат усилията си към отбраната срещу украинските атаки в югозападната Херсонска област.

Министерството на отбраната на Великобритания допълва, че въпреки че руската армия все още може да постигне допълнителни териториални придобивки в опита си да завземе цялата Донецка област, нейният оперативен темп и скорост на напредване вероятно ще бъдат много бавни.

В дневния си обзор на ситуацията в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW) предупреди, че вероятното усилие на руския президент Владимир Путин да стовари тежестта на поддържащите операции в Украйна върху етническите малцинства, за да избегне провеждането на обща мобилизация сред руснаците, може да предизвика съпротива в етническите анклави в Русия.

Шойгу нареди на армията да унищожи далекобойните оръжия на Украйна

Шойгу нареди на армията да унищожи далекобойните оръжия на Украйна

Киев ги използвал за обстрел на жилищните райони на Донбас и умишлени палежи на полета с пшеница