Хиляди британски граждани във Франция са оставени без валидни шофьорски книжки или ще ги изгубят до месеци заради бюрократични пречки и заради липсата на реципрочно споразумение след Брекзит между Лондон и Париж, пише "Гардиън".

Британските шофьорски книжки трябва да се подновяват на всеки 10 г., както и на тези, които навършат 70 г. Хората с някои здравословни проблеми като диабет и епилепсия трябва да си подновяват документите по-често - на всеки от една до пет години.

Френското правителство обяви в края на миналата година, че в резултат на Брекзит британците във Франция трябва да заменят британските си книжки с френски и това ще могат да направят до 31 декември 2021 г.

Британците на кратко посещение или като туристи във Франция могат да използват британските си книжки.

Но тези, които искат да сменят документите си от януари, срещат постоянно отхвърляне от нова френска онлайн система, известна ANTS, на основата, че няма споразумение за реципрочност на книжките между двете страни.

Шофиране във Франция без валидна книжка може да доведе до налагане на глоба до 15 000 евро, а изпитът за шофьорска книжка във Франция включва теоретичен изпит на френски език и може да струва 1800 евро.

Правителствени източници разкриха, че Франция и Великобритания са близо до реципрочно споразумение, но все още не са го постигнали.

Проблемът е придружен и от административна тежест в центровете в Нант и Париж.