Броят на екологичните престъпления в световен мащаб расте със стремителни темпове. Това предупреждава подготвен съвместно от ООН и Интерпол доклад, цитиран от BBC.

Тези престъпления са свързани с незаконна експлоатация на природни ресурси, добив на полезни изкопаеми, изсичане на горите и обезлесяване на територии, неконтролирания риболов и др.

Към днешна дата щетите от тези престъпления са на стойност от 91 милиарда долара до 258 милиарда. През 2014 година обемът на престъпната дейност се оценява между 70 и 213 милиарда долара.

Според доклада тази престъпна сфера се нарежда на четвърто място в световен мащаб след контрабандата на наркотици, трафика на хора и производството на стоки-ментета.

Престъпниците от сферата получават големи печалби, а да се разкрият подобни престъпления е изключително трудно.

Като причина за широкото разпространение на тези престъпления Интерпол посочва слабото законодателство и ниското и/или недостатъчно финансиране на контролиращите органи, които не могат да повлияят на търговията с незаконно добите ресурси.

Освен това парите от тази сфера се въртят от престъпни групировки, а освен това чест тези пари се вливат и в потоците за поддръжка на тероризма, предупреждават от ООН и Интерпол.