Бурно начало на дебатите преди вота на доверие поставиха управляващи и опозиция в гръцкия парламент тази нощ, съобщиха местни медии.

Премиерът Алексис Ципрас и лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис очаквано размениха яростни атаки по въпроси от икономическа политика до това как техните семейства са натрупали състоянията си.

Припомняме, че вотът бе поискан от Ципрас, като това се случва за втори път от началото на годината.

Ключовото гласуване ще се състои седмици преди насрочените за края на месец май европейски и местни избори.

Ципрас заяви, че местните избори от 10 май и изборите на 26 май са гласуване за доверие на правителствената програма за стимулиране на икономиката.

Ципрас разполага с крехко мнозинство от 152 гласа в 300 местния парламент.

Алексис Ципрас отново иска вот на доверие

Алексис Ципрас отново иска вот на доверие

Политически страсти в Гърция

Дългът на Гърция скочи до 140 милиарда евро от 85 милиарда евро, изтъкна Мицотакис, който внесе искане за процедура по вот на недоверие срещу министъра на здравеопазването Павлос Полакис и премиера Ципрас.

 

Ципрас обвини Мицотакис, че е неолиберал, който иска да отмени социалната държава, защото има тайна програма, изцяло съобразена с политиките на МВФ.

Снимка 422307

Източник: EPA/БГНЕС

Той критикува Мицотакис за подкрепата на Манфред Вебер, кандидата на консерваторите за председателството на Европейската комисия, който през 2015 г. подкрепи изхвърлянето на Гърция от еврозоната. След като на 7 май Ципрас обяви програмата си за икономически стимули, Вебер го атакува като безотговорен.

Анализатори не очакват от Ципрас да свика предсрочни избори. Причините са две. Редовните парламентарни са насрочени за есента. Другата по-важна причина е, че опозиционната Нова демокрация води в социологическите нагласи с близо 10% пред управляващата Сириза.