Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на ФБР Джеймс Коми да прекрати разследването срещу Майкъл Флин, предаде Си Ен Ен.

Това ставало ясно от бележка на Коми до висши служители на бюрото. От нея става ясно, че Тръмп е отправил искането си на среща в Овалния кабинет през февруари.

По този начин уволнението на директора на ФБР - Комигейт набира мощност.

Майкъл Флин беше съветник на държавния глава по националната сигурност, но беше принуден да напусне заради разкрити негови връзки с Русия.

Тръмп "препоръча" на Коми да се въздържа от медийни изяви

Тръмп "препоръча" на Коми да се въздържа от медийни изяви

След уволнението на директора на ФБР

Флин подаде оставка ден след срещата на 14 февруари заради контактите си с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк, припомня АП.

Разраставането на скандала става на фона на изслушванията за нов директор на ФБР.

Белият дом все пак опроверга статия от в. "Ню Йорк таймс" за причините за уволнението на Коми. От изявлението става ясно, че администрацията на Тръмп не е оказвала натиск над ФБР за прекратяване на разследвания.

Според сътрудник на Коми, който е видял неговата докладна, то публикацията във в. "Ню Йорк таймс" е вярна.

Републиканецът Джейсън Чафец, председател на комисията за надзор в долната камара на Конгреса на САЩ, поиска от ФБР до 24 май да предостави цялата налична документация, свързана с всички контакти между президента Доналд Тръмп и бившия ръководител на Бюрото Джеймс Коми, предаде Ройтерс.