Президентът Буш и президентът на Русия Владимир Путин не успяха да преодолеят различията около плана на САЩ за ПРО, предаде СиЕнЕн.

Путин обаче е изразил оптимизъм и е заявил, че Русия е готова да продължи съвместната работа по този проблем.

Той е определил руско-американските отношения през последните 8 години като позитивни, информира АП.

Това стана ясно след срещата в Сочи, където двамата се срещнаха за последно в качеството им на държавни глави.

В резултат на руско-американските преговори в Сочи е приета Декларация за стратегически рамки,е заявил американският президент Буш на официална пресконференция след срещата.

Няма да крия, че един от най-спорните и трудни въпроси е този за противоракетната система за сигурност в Европа, е заявил Владимир Путин. Нашето отношение към плановете на САЩ за ПРО не се е променило.

Джордж Буш от своя страна е заявил, че този план не е заплаха за Москва, подчертавайки, че той е „ отбранителен, а не нападателен".

Путин от своя страна изрази две условия, при които Москва няма да се притеснява за националната си сигурност: да бъде създаде глобална система за противоракетна отбрана, а ако това не стане - Русия да получи постоянен контрол върху работата на системите за ПРО в източна Европа.

Става въпрос за технически контрол с участието на наблюдатели, уточнява АФП.
Като компромисен вариант двамата президенти се договориха съвместно да бъде разработена глобална система за противоракетна отбрана, с участието на Съединените щати, Русия и Европа.

Хората трябва да приемат, че Студената война е приключила.

             Джордж Буш

Буш се е срещнал и с новоизбрания руски президент Дмитрий Медведев.

След срещата си снощи американският президент е казал, че е впечатлен от Медведев и няма търпение да работят заедно.

Приемникът на Путин от своя страна е заявил, че се надява да следва стъпките на Владимир Путин в укрепването на отношенията със САЩ, пише СиЕнЕн.

Стратегическата декларация отбелязва края на едно състезание, е заявил Путин. Според него важното е, че в документа е обобщено всички позитивно, което е постигнато през последните години.

Все още имаме различия, но ще работим, за да ги преодолеем в духа на взаимното уважение, е заявил руският президент.

На въпрос на репортери на път за Вашингтондали според него въпросът за ПРО може да бъде решен преди края на мандата на Буш Стиван Хадли - съветник по националната сигурност е заявил, че това не е от значение.

Могат да оставят това и на своите приемници.

Коментирайки диспута около разширяването на НАТО Хадли е заявил, че темата в никакъв случай не е развалила атмосферата на разговорите.

На въпрос дали Путин би отстъпилвъншната политика на Русия на Медведев, съветникът на Буш е заявил, че двамата работят заедно повече от две десетилетия и по-скоро биха си сътрудничили, което е добре.