Все по-отдалечаващ се от останалия свят и подложен на силен вътрешен и международен натиск американският президент Джордж Буш вчера представи стратегия за борба с климатичните промени. Тя предвижда организирането на среща на 15-те страни с най-много емисии на вредни газове, която ще бъде насрочена идната есен в САЩ, съобщава вестник "Ел паис".

Тази инициатива, предвиждаща също така премахването на митническите пречки пред обмена на технологии за защита на околната среда, е отговор на критиките по адрес на американското правителство, което все още не е подписало протокола от Киото, в навечерието на срещата на върха на Г-8, насрочена за 6 и 7 юни в Германия, отбелязва испанското издание.

Дори и най-близките приятели на Буш, сред които британският премиер Тони Блеър, поискаха той да преразгледа позицията си по отношение на поставянето на конкретни цели и дати за намаляване на емисиите парникови газове.

Германският канцлер Ангела Меркел и новият президент на Франция Никола Саркози, които поддържат добри отношения с Белия дом по други въпроси, наскоро обявиха, че се разграничават от възгледите на американската администрация по отношение на околната среда.

Проектодокументът, подготвен от Германия за срещата на Г-8, включва клауза за 50-процентно намаляване на вредните емисии до 2050 година, в сравнение с показателите от 1990-та, както и за 20-процентно редуциране на консумацията на енергия за транспорт и при производството на електроенергия до 2020 година.
Буш, въпреки че в началото на годината представи в Американския Конгрес предложението за 20-процентно намаляване на потреблението на бензин до 2020 г., не подкрепя този проект.

Той лично уведоми за това Ангела Меркел по време на посещението й във Вашингтон преди 2 седмици. След това при последното си посещение в американската столица в качеството си на премиер Блеър помоли Буш да прояви по-голяма гъвкавост в навечерието на срещата на Г-8. Възможно е да станем свидетели на определен напредък или поне на началото на напредък, каза тогава Блеър за резултатите от усилията си.

За такъв напредък в момента може да се посочи инициативата, която в крайна сметка признава сериозността на проблема и показва желанието за намиране на решение, коментира "Ел паис". Ние подхождаме много сериозно към този въпрос. За нас е важно да постигнем успех и за тази цел искаме да създадем система, която да следи спазването на ангажиментите на всяка страна, заяви вчера Буш, при представянето на предложенията си.

Ако бъде създадено обединение за околна среда, то ще стане нова отправна точка за САЩ, своеобразен "Протокол от Киото №2" (припомняме срокът на действие на настоящия протокол изтича през 2012 г.), към който Вашингтон е възможно да се присъедини, отбелязва вестникът.

По думите на говорител на Белия дом, който разясни предложението на президента, към тази група освен САЩ - които са на първо място по вредни емисии в света - ще се присъединят и останалите лидери от Г-8 (Япония, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Канада и Русия), както и други страни с високо ниво на вредни емисии като Китай, Индия, Бразилия, Австралия, Мексико.

Предложението за отмяна на митата върху технологиите за защита на околната среда предполага пълно отваряне на границите за подобна продукция в течение на 6 месеца, поясняват от Белия дом. Тази инициатива обаче едва ли означава, че американското правителство е склонно да обсъжда компромиси по отношение на целите и сроковете за ограничаване на вредните емисии. Поне не в следващата година и половина, оставаща на тази администрация, отбелязва испанският вестник.
Евентуалната победа на кандидат на Демократическата партия на президентските избори би могла да промени положението. Председателят на палатата на представителите Нанси Пелоси се обърна преди дни към правителството с призив да се присъедини към документа на Г-8 и да се бори със заплахата на климатичните промени "не така, както го е правило в миналото".

Европейската комисия от своя страна смята, че е малко вероятно на срещата на върха САЩ да се съгласят да се включат в график за намаляване на емисиите, както предлага Меркел. Би било наивно да се предполага, че САЩ ще се съгласят на компромис, предвиждащ налагане на някакви задължения, коментират източници от Брюксел. В същото време тези източници отбелязват, че в заключителния документ, който трябва да приемат лидерите, ще бъде оценен напредъкът в американската позиция. От пълното пренебрежение на заплахата от климатичните промени, американците вече преминаха към признание на научните доказателства, че такива промени съществуват, коментират от Еврокомисията.