Бюстът на Тодор Александров, който бе открит вчера в частен имот във Велес, е бил бутнат, предаде Македонската телевизия.

Бюстът е бил бутнат през нощта от неизвестни лица, преди това да направят местните власти. Властите във Велес казаха, че останките от бюста и постамента ще бъдат разчистени във вторник.

Бюстът на Тодор Александров беше поставен без разрешение вчера на тържество с български партийни символи, твърди телевизията.

Бюстът на Тодор Александров беше тържествено открит вчера в центъра на Велес в двора на Драги Каров.

"По този начин искаме да припомним за легендарния водач на ВМРО Тодор Александров, признат от цял свят, но не и от родната си земя. Искаме да заявим, че в Македония живее и българско население, което няма никакви права.

Ако в държавата има паметници на Тито, най-логично е в Македония да се издигне и паметник на Тодор Александров и да се чества неговото дело", заяви Виктор Канзуров, председател на инициативния комитет за отбелязване годишнината от рождението на Александров.

Пред гостите от Скопие, Велес, Охрид и от България той заяви, че и Гоце Делчев, Гьорче Петров, цар Самуил, Климент Охридски са българи.

Запитан дали има разрешение за издигането на този паметник, Канзуров отговори, че има право да издигне каквото иска в двора си.

До вчера постаментът на бюста два пъти беше бутан, единия път по искане на местните власти, а в събота през нощта от неизвестни лица. Кметът на Велес осъди постъпката на Каров.

"Някой в това важно за македонците време си играе с нашите чувства. Поставят се големи теми, които могат да разделят македонския народ. Постъпката е неправилна и от формално-правен, и от идеологически аспект.

Не можем да изравним жертвите с поръчителите на тяхната ликвидация, тоест героите с предателите и доносниците. Не можем да изравним Гоце Делчев и Гьорче Петров с Тодор Александров и Ванче Михайлов", каза кметът Аце Коцевски.

Вчера той съобщи, че днес ще бъде издадено решение Каров да премахне незаконния паметник. Ако той не направи това сам, във вторник инспекциите ще го преместят.

"Кому пречи този паметник. Знам, че в Западна Македония има много албански паметници, а дали те са законни. Защо те не се разрушават", запита председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

В град Велес през 1945-46 година са избити без съд и присъда 52-ма души. И до ден днешен не се знае къде са погребани. Всички убити са членове на ВМРО и са представители на най-будните местни фамилии.