Висшите членове на терористичната групировка „Ал Кайда" са напуснали Афганистан и са се преместили в друга близкоизточна държава, най-вероятно в Ирак.

Това съобщи телевизия CBS, позовавайки се на арабски дипломати в Исламабад.

Според информацията на телевизията още през юли тази година командващите отрядите на бунтовниците са получили заповед да напуснат планинските райони на афганистанско-пакистанска граница, които са били укритие в продължение на близо 10 години.

Източници на CBS обясняват това решение с факта, че редовите последователи на „Ал Кайда" са получили достатъчно информация и опит за дейността на групировката и са способни към самостоятелни действия без непосредственото участие на ръководството.

Междувременно стана ясно, че и разузнаването на Саудитска Арабия е потвърдило тази информация.

Според данните на саудитски дипломати „Ал Кайда" е „напускала" Афганистан до края на август.
Други източници обаче сочат, че преместването на бунтовниците продължава и в момента, като за тяхното предвижване те използват териториите на Иран и Пакистан.

Припомняме, по-рано тази информация косвено потвърди и афганистанският президент Хамид Карзай, заявявайки, че след 11 септември 2001 година Осама бин Ладен не се намира в Афганистан.
Карзай е предположил, че лидерът на „Ал Кайда" може да се намира на територията на Пакистан.

По-късно в френски регионален вестник се появи статия, в която, позовавайки се на тайните документи на френските специални служби, се посочва, че лидерът на терористичната групировка е починал от тиф в Пакистан на 23 август 2006 година.

Журналисти от изданието твърдят, че в ръцете им са попаднали документи, съдържащи данни от специалните служби на Саудитска арабия.
Министерството на външните работи на Франция, както и саудитското външно ведомство, са опровергали информацията.

Съобщаваше се и за дислоцирането на американските войски на територията на Пакистан за търсенето на Осама бин Ладен.

Припомняме, американският държавен глава съобщи, че САЩ са готови да въведат своите войски в тази държава, ако получат данни за това, че там се укрива терорист №1.
В същото време Буш отбеляза, че не би изпратил военнослужещи в Пакистан, без да получи предварително одобрение от страна на пакистанското правителство.

„Пакистан е суверенна държава" е отбелязал тогава Буш.