Чаят оказва съществено положително влияние върху костната тъкан на женския организъм, съобщава rozali.com.

Ежедневното консумиране на около три чашки от напитката може да предпази жените от остеопороза и счупвания, е показало проучване.

Изследването на медицинската школа към Университета на Западна Австралия и Университета „Едит Коуън" е продължило четири години.

През този период фармаколозите са определили, че съставът на чая е способен значително да увеличи плътността на костите при възрастните жени.

В проучването са участвали 1500 жени на възраст между 70-85 години.

Съставките на чая, преди всичко антиокислителните флавониди, са помогнали за укрепване на костите, за увеличаване на минералната наситеност с 2,8% и намаляване на риска от счупване на бедрените кости.

Колкото повече чай са пиели участничките в експеримента, толкова по-малък е бил риска да заболеят от остеопороза.

Медиците уточняват, че флавонидите имат стимулиращ ефект за образуването на нови клетки, които създават костно вещество.

Допълнително мляко към чая също съдейства за заздравяването на костната система, защото в млякото се съдържа много калций.