Прага одобри планирана покупка на 24 бойни самолета Lockheed Martin F-35A, като сделката е на стойност 5 милиарда долара, между 2024 и 2034 г.

Обявено на 27 септември, решението затвърждава по-ранна декларация за интерес към придобиването на F-35 за чешките военновъздушни сили.

"Когато започнахме преговорите миналата година, ние поставихме условието, че искаме да договорим опции за индустриално сътрудничество, за да се възползваме от възможностите на чешката отбранителна индустрия да си сътрудничи с технологични гиганти като Lockheed Martin и Pratt & Whitney", коментира министърът на отбраната Яна Чернохова.

"Подготвихме 14 проекта за индустриално сътрудничество за чешки компании през следващите няколко години, включително възможността за пряко участие в глобалната верига за доставки на F-35", добавя тя.

"За нас е чест, че правителството на Чешката република избра да стане част от глобалната програма F-35 Lightning II, присъединявайки се към няколко европейски нации в по-нататъшното укрепване на глобалната въздушна мощ и сигурността на 21-ви век", казва Локхийд.

F-35 пристигат в Дания, заменят F-16, които отиват за Украйна

F-35 пристигат в Дания, заменят F-16, които отиват за Украйна

Дания е поръчала общо 27 изтребителя F-35

"Нашето партньорство с чешката индустрия ще донесе ползи в научноизследователската и развойна дейност, производството и поддръжката", добавя компанията.

"Нарастващото присъствие на F-35 в цяла Европа е мощен пример за базирано на алианса възпиране и поставя основата за въздушната мощ от следващо поколение на НАТО и съюзническите нации", казва Локхийд.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ в края на юни подробно описа бъдеща сделка за чуждестранни военни продажби с Чешката република на стойност до 5,6 милиарда долара, включително оръжия, свързано оборудване, услуги за обучение и поддръжка.

Прага очаква да получи първите си F-35 "в началото на следващото десетилетие". Ще продължи да експлоатира своите наети Saab Gripen C/D до 2035 г., до тогава новите изтребители ще постигнат пълна оперативна способност.

Чешките военновъздушни сили в момента летят с 14 Gripen, чрез дългогодишно споразумение с Администрацията за отбранителни материали на Швеция. Предполага се, че това споразумение в момента е договорено до 2027 г.

Чехия одобрява военно споразумение със САЩ

Чехия одобрява военно споразумение със САЩ

Законопроектът сега трябва да бъде подписан от президента Петр Павел