Чехия позволява събирания с до 300 души по-късно този месец, след като случаите на заразени с коронавирус в страната са сред най-ниските нива в Европа, информира АФП.

Събиранията, включително спортни събития, ще бъдат позволени от 25 май, когато ресторантите и бирариите също ще могат да отворят, обяви здравният министър Адам Войтех.

Чехия обмисля да отвори границите си през юли

Чехия обмисля да отвори границите си през юли

СТраната води преговори с Австрия, Германия, Полша и Словакия

Търговските центрове, кината, фризьорските салони и ресторантите на открито отвориха в понеделник след близо два месеца блокада.

Чехия е с население от 10,7 милиона души и в страната са потвърдени 8352 случая на коронавирус и 293 починали.

Чехия отмени забраната за свободно движение

Чехия отмени забраната за свободно движение

Чехите ще могат да излизат навън, като ще се разрешава събиране до 10 души

"Ако епидемиологичната ситуация остане благоприятнa, ограничението ще нарасне до 500 души от 8 юни и 1000 от 22 юни", каза министърът по отношениe на позволените събирания.

Той отбеляза, че няма да се позволява ресторантите и баровете да работят след 23,00 часа, след като наскоро ново увеличение на заразените с коронавирус в Южна Корея е свързано с нощни клубове.

Допълнително разхлабване ще настъпи само ако няма увеличение на заразените с коронавирус и остават под 100 на ден през май, обяви епидемиологът Растислав Мадар, който е част от щаба.

От 25 май маските ще са задължителни само в обществения транспорт, магазините и офисите.