Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Москва, че може да са произвели химичен агент новичок, с който е отровен бивш руски шпионин в Обединеното кралство, информира АФП.

Кремъл отправи обвиненията, след като отрича твърдения на Лондон и съюзниците му, че стои зад атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

Швеция отхвърли обвиненията на Русия за новичока

Швеция отхвърли обвиненията на Русия за новичока

Москва обяви по-рано, че Химическия агент може да е произведен в други държави

В събота говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че най-вероятният източник на тази химическа атака е от страни, които са провеждали интензивни проучвания на новичок.

Тези страни са Великобритания, Словакия, Чехия и Швеция, каза тя и добави, че САЩ не могат да бъдат изключени.

Шведският външен министър Маргот Валстрьом отхвърли обвиненията със съобщение в "Туитър".

Лондон, Словакия, Швеция и Чехия - най-вероятните източници на новичок, вярва Москва

Лондон, Словакия, Швеция и Чехия - най-вероятните източници на новичок, вярва Москва

Газът никога не е бил произвеждан в Русия или СССР

"Категорично отхвърляме неприемливите и безпочвени твърдения на говорителя на Министерството на външните работи на Русия, че използваният агент в Солбсъри може да е от Швеция. Вместо това Русия трябва да отговори на въпросите на Великобритания", написа тя.

Чешкият външен министър Мартин Стропнички заяви, че твърденията "по никакъв начин не могат да бъдат подкрепени с доказателства". Военният министър и говорителят на президента също отхвърлиха обвиненията като "абсурдни".

Външното министерство на Словакия излезе със съобщение, в което се заявява, че страната не е свързана с химически оръжия и тяхното използване. Допълва се, че Словакия осъжда атаката срещу Скрипал и категорично отхвърля обвиненията, че има нещо общо.

Днес във Великобритания пристигат международни експерти по химически оръжия, които ще съберат проби, за да ги изследват.

Междувременно външното министерство на Швеция съобщи, цитирано от "Ройтерс", че руският посланик ще посети ведомството във вторник по настояване на властите във връзка с обвиненията, че скандинавската държава може да е източникът на новичока.