Членството на Черна гора в НАТО ще изпрати силен сигнал за ангажимент в областта на регионалната сигурност.

Това смята генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на фона на растящото безпокойство на Запада от руското влияние на Балканите, съобщава "Франс прес".

"Вашето членство в НАТО ще изпрати сигнал на стабилност и сигурност в целия регион, което е базата за просперитет", се обърна Столтенберг към премиера на Черна гора Душко Маркович в централата на военния съюз в Брюксел.

"Членството на НАТО ще подсили суверенитета на Черна гора", добави шефът на организацията.

Според осведомителната агенция тук Столтенберг намеква за опитите на проруски групи в Черна гора да попречат на страната да се присъедини към алианса.

Миналата година НАТО и балканската страна подписаха споразумение за присъединяване, с което се открива пътят Черна гора да се превърне в 29-ия член на алианса.

Москва осъжда хода и предупреди, че ще предприеме реципрочни действия.

Според Столтенберг НАТО и Черна гора работят заедно в тясно сътрудничество от много години и "очаква това сътрудничество да отиде на ново ниво, когато Черна гора стане пълноправен член".

Шефът на военния блок разкри, че 21 от 28 държави са ратифицирали документите за присъединяването на Черна гора, Франция се очаква да го направи в четвъртък.

Той е уверен, че САЩ ще ратифицират документите въпреки скептичната позиция на Доналд Тръмп по отношение на НАТО.