Четири постоянни проблема на ЕС все още преследват блока. Всяка година Европейската комисия прави преглед на състоянието на ЕС и президентът изнася реч пред парламента. Основните въпроси тази година са същите като през 2020 г., пише "Дойче веле".

Резултатите от скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от самия Европейски съюз, са ясни: Гражданите в блока смятат, че основните въпроси, които трябва да се решат, са пандемията от COVID, изменението на климата, здравеопазването, икономическото положение и социалното неравенство. Това са темите, които председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще разгледа във второто си обръщение за състоянието на Съюза пред Европейския парламент, докато прави преглед на постиженията през изминалата година и обявява нови мерки.

Пандемия

В момента в Европа има достатъчно ваксини срещу COVID-19, но с наближаването на есента, процентът на ваксинации все още е твърде нисък. Целта да се гарантира, че 70% от възрастните са били ваксинирани е постигната, но това не е достатъчно с оглед на силно заразния вариант Делта. Освен това процентът на ваксинации варира значително в различните държави -членки на ЕС, от само 20% в България до почти 90% в Малта.

Европейската комисия ще трябва да работи по това през следващите месеци, заяви комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес пред DW. Фон дер Лайен вече стартира нова агенция на ЕС - Европейският орган за реагиране при извънредни ситуации в здравеопазването (HERA), която ще има за цел по-добро предвиждане и контрол на епидемиите в бъдеще. Той ще се опита да ограничи сегашния некоординиран подход, при който 27-те държави-членки прилагат различни стандарти и мерки.

ЕК предупреди за връщане на граници в ЕС заради Covid от есента

ЕК предупреди за връщане на граници в ЕС заради Covid от есента

Увеличават се случаите, страни като България изостават с ваксинацията и това е предпоставка за ограничения

Икономика

Едно пряко следствие от пандемията е безпрецедентен спад в икономиката, на който Урсула фон дер Лайен планира да отговори с безпрецедентна програма за възстановяване. Внедряването на фонд за възстановяване от 750 милиарда евро, който за първи път ще бъде финансиран със съвместен дълг, ще бъде в центъра на икономическата политика на ЕС през следващите години.

Тъй като мнозинството от гражданите на ЕС твърдят, че са претърпели икономически загуби в резултат на пандемията, очакванията на ЕС и тази програма за възстановяване са големи. Но това носи и рискове, тъй като държавите-членки ще поемат повече дългове, а инфлацията ще се повиши. Дебатът за това как да се справим с това рязко увеличение на дълга във всички държави-членки вече започна.

Изменение на климата

Комисията иска голяма част от парите от фонда за възстановяване да отидат за "зелени" инвестиции. Идеята е, че "Зелената сделка" на ЕС ще превърне Европа в първия неутрален по отношение на климата континент без значителни емисии на CO2 до 2050 г.

Урсула фон дер Лайен успя да постигне тази амбициозна цел. Сега задачата е да се осъществи преходът към възобновяеми източници, електромобилност и съвременни цифрови работни места с цял набор от закони и мерки. Все още не е ясно до каква степен всяка държава-членка ще трябва да намали вредните газове и как ще бъдат постигнати целите.

Кохезия

Разделящите сили в рамките на ЕС се увеличават. Все повече полското и унгарското правителство се съпротивляват на опитите на Комисията и Европейския съд да предотвратят ерозията на правовата държава в техните страни.

Изглежда, че не всички държави-членки имат еднакво възприятие за това какво представляват европейските ценности и основни права. Това е особено очевидно във все по-хомофобската политика на Полша, Унгария и някои други по-нови държави-членки.

Въпросът за солидарността на ЕС по отношение на миграцията също остава нерешен. В целия свят обществата са дълбоко разделени от това как да се справят с мигрантите и търсещите убежище, като все по-голям брой от тях вероятно ще идват от Афганистан в бъдеще.

Комисията изостави всякаква надежда за механизъм за разпределение и вместо това се фокусира повече върху осигуряването на външните граници и предотвратяването на имиграцията. Остава да видим какви нови предложения може да направи Урсула фон дер Лайен в това отношение, но поне ще може да се позове на "Конференцията за бъдещето на Европа", която вече е в ход с участието на граждани и ще представи резултатите през пролетта на 2022 г.

Сравнявайки проблемите през септември с тези, обсъдени миналата година в първата реч на Урсула фон дер Лайен за състоянието на Съюза, изглежда, че те са практически идентични и проблемите са също толкова големи. Но председателят на Комисията ще се опита да представи стъпките, които сега са предприети за установяване на политика в областта на климата, създаване на фонд за възстановяване и насърчаване на дигитализацията на икономиката като пътища към по-добро бъдеще.

Речта й пред Европейския парламент в сряда сутринта ще бъде последвана от обширен дебат, който стартира политическия сезон както в Страсбург, така и в Брюксел след лятната ваканция. Въпреки това няма да има реален напредък в законодателството, докато не приключат изборите в Германия, най-голямата държава членка на блока, и докато не бъде създадено действащо коалиционно правителство.

Съществуват ли истински "европейски" или "западни" ценности?

Съществуват ли истински "европейски" или "западни" ценности?

Опасно e да се разчита на ЕС "ценности" в правен контекст