Трима мъже и жена са били намушкани, без да има опасност за живота им, като са били откарани в болница след сбиване само на две пресечки от Белия дом рано сутринта тамошно време, съобщи полицията в американската столица Вашингтон.

Полицията моли жителите да са осторожни за двама заподозрени чернокожи мъже и една заподозряна чернокожа жена, като тя се смята, че е въоръжена с нож.

Полицейски източници са уточнили пред NBC News, че нападението е станало около 3:20 ч. местно време. Според непотвърдени съобщения ранената жена е Бевелин Бийти, чернокожа консервативна активистка и поддръжничка на президента Доналд Тръмп.

Кореспондентът на NBC News от Вашингтон Том Линч съобщи, че от полицията са му казали, че жертвите са свързани с "Горди момчета", крайнодясна антиимигрантска групировка от самоопределящи се като "прозападни шовинисти", създадена през 2016 г., която подкрепя Тръмп. Президентът през миналия месец беше разкритикуван остро, че легитимира тази крайнодясна групировка и чак след критиките той я осъди публично.

Допълва се, че жертвите са казали на полицията, че техните нападатели са свързани с движението "Животът на черните има значение" (Black Lives Matter), ляволиберална група, която наскоро спечели национално и световно медийно внимание и нашумя след организирането на протести, някои от които насилствени заради убийството на невъоръжен чернокож мъж от полицай в Минеаполис през май 2020 г.

Инцидентът с намушкването тази сутрин се е разиграл на по-малко от 300 метра от територията на Белия дом и на по-малко от 200 метра от близкия площад "Лафайет".

По-късно Бийти публикува видео от себе си от болница в социалните мрежи, казвайки, че е била нападната и наръгана от "млади деца, които търсят неприятности", и потвърждава, че е била намушкана в гърба три пъти.

Неудостоверени кадри от сбиването са публикувани в социалните мрежи.