Федералният окръжен съд в Бруклин (Ню Йорк) обвини четирима души в заговор за взривяването на международното летище „Кенеди", предаде Би Би Си.   

Предявени са шест обвинения към гражданина на Гаяна Ръсел Дифрейтас, бивш служител на международното летище, както и към още двама гаянци, и към гражданин на Тринидад,

Дифрейтас, който е с американско гражданство, е под арест. На 11 юли той ще бъде изслушан от съда.   

Другите трима обвинени са Абдул Кадир - бивш депутат от парламента на Гаяна, сънародникът му  Абдел Нур и тринидатецът Карим Ибрахим. Те също са арестувани, но се намират на остров Тринидад в Карибско море, като предстои САЩ да изискат екстрадицията им.  

Според обвинението четиримата са планирали да взривят цистерни с гориво на международното летище „Кенеди" и 64-километровия тръбопровод, по който към летището постъпва гориво от съседния щат Ню Джърси.  

Според американското законодателство тримата гаянци и тринидатецът подлежат на наказателна отговорност за престъпен заговор с цел покушение, нападение срещу инфраструктурата на обществения транспорт, нападение срещу обществена сграда с използване на взривни материали, нападение срещу международно летище.  

В обвинителния акт фигурира и обвинение за нерегламентирано наблюдение на летището.

Само заради обвинението в нападение срещу инфраструктурата на обществения транспорт четиримата може да останат зад решетките до края на живота си.