Четирима души загинаха при бомбено нападение в Китай. Такива нападения са изключителна рядкост в азиатската държава, информира АФП.

Мъж е детонирал самоделна бомба в сграда на местната власт в село в Южен Китай.

59-годишният заподозрян е загинал при експлозията, обявиха от местната полиция в официалния си профил в Weibo. Петима души са ранени.

Атаката е станала в близост до южния град Гуанджоу в понеделник. В селцето живеят около 3000 жители и на негово място е планирано голямо преустройство, което включва преместване на жителите.

Видео, споделено от новинарския сайт Jiemian, показва унищожен офис, кръв по стените и най-малко две безжизнени тела на земята.

Местна медия информира, че експлозията е станала в офиса на селския комитет, който решава поземлените въпроси.

Проектът за 8 милиарда юана (1,2 милиарда щатски долара) предвижда преместване на фермерите. Няколко души, които живеят в района коментират онлайн, че атаката е заради спор за компенсацията.

Не е ясно колко семейства ще бъде преместени заради проекта.

Фермерите в Китай са изправени пред принудително преместване и незаконно заграбване на земята им от десетилетия, докато страната ударно се урбанизира, което понякога води до социално недоволство.

Местната власт отнемала земята на между 1 и 5 милиона души ежегодно между 2005 и 2015 г., като често е в нарушение на националните закони и с малка или без компенсация, сочи проучване на Хонконгския университет.