Четвърти депутат от консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел напусна партията за месец заради конфликт на интереси, информират АФП, ДПА и "Ройтерс".

Тобиас Зех от Християнсоциалния съюз (ХСС) е заявил пред колегите си, че иска да "защити семейството и партията си". Зех напуска Бундестага и баварската партия. Така за месец той е четвъртият депутат от консерваторите на Меркел, който се оттегля заради конфликт на интереси.

Корумпираните депутати са отрова за демокрацията, бесен президентът на Германия

Корумпираните депутати са отрова за демокрацията, бесен президентът на Германия

Щайнмайер призова всички парламентарно представени партии в Бундестага бързо да изяснят нещата

Колеги на Зех определят решението му да се оттегли като единствената правилна стъпка, докато тече разследване на етична комисия за възможен конфликт на интереси.

Оставката му не е свързана с възникналия скандал с придобиване на маски срещу коронавируса, който принуди двама депутати от консерваторите на Меркел да се оттеглят в средата на февруари. Трети консерватор от Християндемократическия съюз (ХДС) напусна след информация за лобизъм, който може да е в конфликт на интереси.

Срещу депутат от ХДС се води предварително разследване за корупция, отново свързано с правителствени поръчки на маски. Депутатът отхвърля обвиненията и все още е партиен член.