Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ще заеме топ позиция в ЕК, което означава, че той може да остане и след оттеглянето на Юнкер през следващата година, съобщава АФП.

Германецът, наричан от Юнкер "Чудовището" и от британската преса "Брюкселският Распутин", ще заеме поста на генерален секретар.

47-годишният адвокат вече е известен като пазител на Юнкер. Той е замесен в скандали, свързани с изтичане на информация за преговорите за Брекзит.

"Сигурен съм, че Мартин Зелмайер ще бъде отличен генерален секретар на комисията", каза Юнкер на пресконференция.

Нуждаем се от генерален секретар, който познава това място и познава Европа, за да няма политически разрив, изтъкна той.

След като генералният секретар Александер Италианер обяви желанието си да се оттегли, Европейската комисия назначи Мартин Зелмайер за генерален секретар. Юнкер избра Клара Мартинес Алберола за началник на кабинета си и Ричард Шостак за заместник-началник на кабинета си.

Преди Юнкер е разкривал, че нарича Зелмайер "Чудовището" заради възможностите си да поема много работа и да работи дълги часове, но според критици епитетът говори за безкомпромисен управленски стил от страна на Зелмайер.