Град в Сицилия, който продава празни къщи за 1 евро в опит да увеличи населението, е продал 16 къщи на чужденци, макар че те са продадени за повече от 1 евро, пише "Гардиън".

Местният съвет прие стратегия през януари, която стана модерна в Южна Италия: продажба на изоставени къщи на всеки, който иска да участва на търг, на който цената започва от 1 евро.

"Ако тези, които участват, не платят по-висока цена, къщите ще се продадат на цената на кроасан", коментира заместник-кметът на Самбука Джузепе Качиопо през януари.

Новината бързо се разпространи и на следващия ден стотици хора от Великобритания, Дубай, Панама и Русия са пристигнали в Самбука, който се намира на около час с автомобил от Палермо.

В продължение на седмици телефоните на местната община не са спрели да звънят.

"Те звъняха от Сидни, Лондон и Ню Йорк", заяви Качиопо пред британското издание.

"Няколко седмици след съобщението ние получихме почти 100 000 имейла от много потенциални купувачи, хванали първите възможни полети към Сицилия", добави той.

В сряда кметът обяви, че са продадени първите 16 къщи, собственост на общината. Най-евтината е продадена за 1000 евро, а най-скъпата е продадена за 25 000 евро. Останалите средно са продадени между 5000 и 10 000 евро.

Сред новите собственици има британци, руснаци, чилийци и израелци.

Качиопо каза, че други 50 къщи са продадени частно на чуждестранни купувачи.

"Не очаквахме да бъде толкова успешно", отбеляза той и съобщи, че са получили инвестиции в размер на 1 милион евро, което според него е реално богатство за малък град като техния.

Преди в градчето живееха около 9000 души, а в момента е населяван от 5000 души. Спадът на населението е в резултат на индустриализацията на селскостопанския сектор.

И други градове и села в Италия се опитват да възвърнат живота със същата стратегия.