САЩ и някои от съюзниците разискват възможността за разполагане на хиляди войници в източноевропейските членки на НАТО преди евентуална руска инвазия в Украйна. Това съобщават трима американски служители, запознати с обсъжданията, пред CNN.

Сред страните, които обмислят да приемат войски, са България, Румъния и Унгария. Разполагането ще наброява приблизително 1000 души персонал във всяка страна и ще бъде подобно на предните бойни групи, които понастоящем са в балтийските държави и Полша.

САЩ и Великобритания са сред тези, които обмислят изпращането на военни, но според европейски дипломат не всички 30 членки на НАТО са съгласни с мярката.

Съюзниците от Алианса не са напълно единодушни относно сериозността на заплахата от руска страна. Германия например отказа да продаде нови оръжия на Украйна. Поради това САЩ водят разговори за изпращане на допълнителни сили на двустранна основа или, както един служител го описва, като "коалиция на желаещите".

Блинкън: НАТО търси диалог с Русия

Блинкън: НАТО търси диалог с Русия

Позиция на Държавния департамент пред Кремъл

Най-общо казано, американската военна цел ще бъде "да се отговори на възможностите", които искат съюзниците от НАТО в региона, заяви миналата седмица друг служител от американската отбрана. Силите на САЩ биха могли да действат, както вече го правят, едностранно в Европа, но биха могли да действат и в рамките на съществуващите структури на НАТО.

Възможността за разполагане на военни сили по-близо до Русия бележи промяна на подхода от страна на администрацията на американския президент Джо Байдън, която преди това се опасяваше от риска от допълнително провокиране на Москва. Този ход може да бъде използван от Кремъл като пример за агресивната позиция на НАТО, с която да оправдае увеличаването на войските си по границите на Украйна.

И Чехия ще засилва източния фланг на НАТО

И Чехия ще засилва източния фланг на НАТО

Политика на Прага