Надежди за постигане на стаден имунитет срещу коронавируса в Израел, след като ново израелско проучване показва, че ваксинираните предпазват тези, които не могат или не са се имунизирали, пише "Таймс ъв Израел".

Изследването, на което все още не е направена рецензия, е установило, че ефектът е толкова поразителен, че с всеки 20% увеличение на имунизираните рискът за децата да бъдат с положителен тест за коронавриус намалява наполовина.

Случаите на коронавирус в Израел спаднаха значително през последните седмици. Това не е изненадващо, след като бе доказано, че имунизиран с ваксината на Pfizer-BioNTech е много малко вероятно да се разболее от вируса. До момента страната е ваксинирала повече от половината израелско население.

Но към момента изследванията са ограничени дали ваксините намаляват риска от разпространение на вируса. Учените са установили факта, че хората, които се заразят с коронавируса след получаване на първата доза, имат по-малък вирусен товар и следователно е по-малка вероятността да разпространят вируса. Но това все още не е напълно ясно как този факт се превежда в реалния свят: Дали неваксираните наистина са в безопасност, когато са около хора, които са се ваксинирали?

Това е важен въпрос с оглед на това, че децата все още не са ваксинирани и също около 1 милион пълнолетни израелци. Очаква се да бъдат убедени да се ваксинират само около половината от тях.

Новото проучване отговаря с "да" на въпроса дали ваксинираните предпазват тези около тях, които все още не са си сложили ваксина. Авторите на изследването са проверили медицинска информация за деца и са установили, че колкото по-разпространена е ваксинацията сред пълнолетните, толкова по-малка е вероятността децата да са с положителен тест за коронавирус.

Ако се потвърди, че неваксинираните сред пълнолетните са защитени от имунизираните, това би означавало, че Израел се насочва към изграждане на стаден имунитет.