Две иранки, свързани професионално със спорта, демонстративно захвърлят забрадките и си търсят нова родина. Техният протест в момент, когато хиляди демонстрират по улиците в Иран, е натоварен с допълнителна тежест, посочва Дойче веле.

Кимия Ализадех спечели бронзов медал по таекуондо на Олимпийските игри в Рио Де Жанейро през 2016 година. Никоя друга иранка не може да се похвали с такъв успех. Въпреки това 21-годишната спортистка обръща гръб на родината си. В Инстаграм тя се представи като "една от милионите потиснати жени в Иран", принудени насила да носят забрадки, които стават жертва на всекидневния сексизъм в тази страна. Кимия пише още: "Никой не ме е канил в Европа, не съм получавала никакви съблазнителни предложения. Ще се примиря с болката и жестокостта на носталгията, защото не искам да съм част от лицемерието, лъжите, несправедливостта и подмазвачеството."

Според иранските медии, Кимия в момента пребивава в Нидерландия.

Без забрадка на световно първенство в Китай

Шохре Баят също обръща гръб на родината си - по същите причини. 32-годишната иранка е главна съдийка на Световното първенство по шахмат за жени, което в момента се провежда в Шанхай. Като официална представителка на Иранската федерация по шахмат през първите дни от състезанието тя по задължение се явяваше със забрадка. Носеше я обаче така, както много други иранки: съвсем рехаво, тъй че да се вижда голяма част от косата ѝ. В иранските държавни медии върху нея се изля водопад от обиди. Обвиниха я дори, че по този начин подкрепяла протестите в страната.

Баят е шокирана както от обвиненията, така и от призива, който ѝ отправя шахматната федерация: да се извини писмено и да демонстрира разкаяние, като се забради по особено богоугоден начин.

В отговор на това изискване главната съдийка прави нещо неочаквано: тя изцяло си сваля забрадката. В интервю за ARD Баят разказва, че се обърнала към федерацията си с молба да бъде гарантирана сигурността ѝ, след като се завърне в Иран. "Не получих отговор и ми стана ясно, че е опасно да се връщам", обяснява тя. Така Баят решава, че засега няма да се прибира в Иран, където може би я очакват тормоз и наказания. На самия турнир и на пресконференциите тя вече с гордост демонстрира дългите си черни коси.

Световната федерация по шахмат ФИДЕ застава на страната на своята главна съдийка. Вицепрезидентът на ФИДЕ, известният гросмайстор от близкото минало Найджъл Шорт, заяви, че федерацията се тревожи за сигурността на Баят. Той добави, че много цени професионализма ѝ и че не съществуват никакви съмнения относно нейната компетентност като съдийка.

Нека да припомним, че в Иран спортът се радва на масов интерес, включително и сред жените. Преди около една година иранските жени спечелиха важна символична победа: аятоласите най-после им разрешиха да посещават футболни мачове.