Томас Фридман пише редовно в New York Times за това как не можеш да заблудиш, измамиш или да изиграеш Майката Природа. Ами същата логика важи за историята и географията. Въпреки че заглавията в момента са фокусирани върху движението Black Lives Matter и продължаващата пандемия COVID, се извършва геополитическа грешка с историческо значение: президентът Доналд Тръмп изтласква Германия от Съединените щати.

Бившите държавни секретари Дийн Ачисън и Джордж Маршал се обръщат в гробовете си. Хенри Кисинджър, Мерлин в баланса на силите в международните отношения, вероятно е в пълно отчаяние и не може да повярва на какво е свидетел, пише за RCW Едуард Голдбърг от Нюйоркския университетски център по глобални въпроси.

Германия е не само четвъртата по големина икономика в света; това е индустриалният и финансов двигател на Европейския съюз. Освен това, със своите търговски връзки с останалите 25 членки на Европейския съюз, нейната икономическа тежест значително се усилва. Германия наистина е лидер в Европа, а Европа е най-големият търговски партньор на Америка. През 2018 г. Европейският съюз представлява 22,4% от общата търговия в САЩ.

В нашия глобализиран свят, където националният суверенитет все още е ключов, но където пазарната сила се брои както никога досега, европейско-американските отношения са от решаващо значение за позицията на САЩ в света. Поради експлозивния растеж на световната икономика, БВП на Съединените щати премина от 36% от общия обем в света през 1969 г. до едва 15,2% днес. Съчетаните икономически отношения между САЩ и ЕС (ключ към Западния съюз) по принцип трябва драматично да увеличат икономическата мощ и влиянието на Съединените щати.

Този мултиплициращ ефект на икономическата мощ се изгражда не само върху ежедневните търговски потоци, но и върху инвестициите. Европейският съюз и Съединените щати се радват на най-интегрираните икономически отношения в света. САЩ и инвеститори в ЕС заедно инвестираха взаимно приблизително 5,8 трилиона долара директно в икономиките на страните си през 2018 г. Преките чуждестранни инвестиции на САЩ в Европейския съюз възлизат на 3,27 трилиона долара през 2018 г., докато ПЧИ на ЕС в САЩ бяха на стойност 2,6 трилиона долара през тази година. За САЩ този брой е 3 пъти по-висок от това, което инвестира в Азия. За ЕС е почти 8 пъти по-повече от сумата, която инвестира в Индия и Китай заедно.

Това, което трябва да превърне тази мощна сила в един икономически блок, е споделена културна перспектива, която съществува в малко други суверенни икономически отношения. Тази обща основа се базира на вярата в свободните общества, защитени от върховенството на закона, правно защитените права на собственост и правата на интелектуална собственост, както и на силната подкрепа за частно предприемачество, конкуренция и иновации.

В свят, в който Тръмп вижда Китай като конкурент в стил "студена война" и където Русия последователно опитва да върне международните отношения към игра на баланс на силите от 19 век, какво рационално има в това да се изтласква Германия по-далеч от САЩ и по-близо до Русия или Китай?

Големите стратези след Втората световна война - независимо дали Робърт Шуман, бащата на ЕС, или Джордж Маршал и Дийн Ачисън в Съединените щати с техните концепции за плана на Маршал и НАТО, инстинктивно знаеха колко важно е да се запази Германия обвързана със Запада. Едно от ключовите постижения както на Европейската общност за въглища и стомана, ранният предшественик на Европейския съюз, така и на НАТО, бе осигуряването на икономическата мощ на Германия за Запада. Тя се основаваше на това, което по онова време беше труден компромис за голяма част от Европа: В замяна на икономическата обвързаност, победена Германия ще бъде призната за равностоен партньор.

Но това беше преди 70 години и днес една американска администрация, която не познава историята, вижда света по различен начин. За Германия не би било нещо страшно ново да измести погледа си на изток. Малко след франко-пруската война от 1871 г. Бисмарк адаптира своята политика за презастраховане (Rückversicherungspolitik). За да попречи на Русия да влезе в съюз с Франция, той предложи фактическата подкрепа на Германия за руските геополитически претенции в Босфора и Дарданелите, като осигури достъп на Русия до Средиземноморието.

Бисмарк също говореше за това, че Германия е като клатеща се кукла с тежести отдолу, която може да се движи на изток или на запад. За щастие, за момента Ангела Меркел, израснала с ужасите на изток, е канцлер на Германия. Но мандатът на Меркел приключва през октомври 2021 г.

Както посочи Робърт Д. Каплан в интервю за CAPX от 5 декември 2019 г., преглед на британската външна политика:

"Това поставя Германия като най-успешната от основните сили в континентална Европа и оставя Европа в ръцете на Германия - когато следващото поколение немски лидери може да няма мъдростта на Кол, Шмид, Аденауер и дори Меркел, които имаха дълбоки познания за Втората световна война и спомени за Студената война - мисля, че това поставя Великобритания на милостта на една много неорганизирана, по-малко обединена Европа, над която Русия и Китай ще се борят за влияние".

"Не бих се учудил, ако по протежение на пътя Германия се наклони повече в посока към Москва, защото това е пътят на най-малкото съпротивление: вземете "Северен поток-2" от Русия, има неформален германо-руски съюз. Това е страхът - не го предричам, това е просто страх."

Веднага след като Мао пое контрола над Китай, републиканците последователно задават въпроса: Кой загуби Китай? Ако сега възникне въпросът за Германия, ще бъде много лесно да се отговори: Лидер, който игнорира историята и географията, глупаво изгуби Германия.