Теолозите на ДАЕШ („Ислямска държава”) са издали строги предписания кога „собствениците” на поробени жени могат да имат сексуални отношения с тях, съобщава Ройтерс.

Мерките или фатва (правна позиция или решение по обществени, политически или правни въпроси в шариата – б.р.). имат силата на закон и отиват отвъд предишните правила на ДАЕШ по въпроса. Те хвърлят нова светлина как групата се опитва да интерпретира старите учения, за да оправдае сексуалното робство в контролираните от групировката територии в Сирия и Ирак.

Документите са иззети при операция на спецчасти на САЩ срещу топ представител на терористичната организация в Сирия през май. Ройтерс са разгледали някои от документите, които не са били публикувани преди.

Сред религиозните правила са забрани баща и син да имат сексуални отношения с една и съща поробена жена. Също така собственикът на майка и дъщеря може да прави секс с двете. Ако повече от един човек притежава сексуална робиня, те имат същите права да се възползват сексуално от нея.

Във фатва No. 64 от 29 януари 2015 година, издаден от Комитет за изследвания и фатва на ДАЕШ са заложени сексуалните отношения между терористи от ДАЕШ и сексуални робини за първи път. В документа по-детайлно са изложени правилата в сравнение с брошура, която е издадена от терористичната групировка през 2014 година.

В правилата са заложени 15 разпореждания.

ООН и организации за защита на човешките права осъждат ДАЕШ за систематичното отвличане и изнасилване на хиляди жени и момичета на възраст около 12 години, особено на жени от малцинствата в Северен Ирак.

Можете да разгледате документа тук.