Работници демонтираха паметник на най-изтъкнатия генерал на силите на Конфедерацията в Американската гражданска война Робърт Лий в парк в Далас, съобщава Ройтерс.

Полицията лично трябваше да охранява работата по демонтирането му, след като кметът заяви, че паметникът е символ на несправедливост и градският съвет гласува за премахването му.

Само преди месец в Шарлътсвил, Вирджиния, се проведе демонстрация на националисти заради запланувано демонтиране на статуя на Лий в града. Протестиращите влязоха в сблъсък с друг протест срещу расизма. Една жена загина при сблъсъците на 12 август, когато националист се вряза с автомобила си в антирасисткия протест.

Насилието в града възроди националния дебат дали символите на Конфедерацията представляват историческо наследство или омраза.

4,3-метровата статуя на Лий в Далас, яздещ на кон с друг до него войник, е издигната в градски парк от 1936 г.

Работници демонтираха статуята и я поставиха на камион по време на операция, която продължи около четири часа, заяви свидетел пред Ройтерс. Десетки хора наблюдаваха, докато полицията, включително няколко въоръжени полицаи, охраняваха периметъра.

Говорител на полицията съобщи, че няма информация за възникнало насилие.

Специална група към градската управа за паметниците на Конфедерацията ще даде препоръка през следващия месец какво да се прави със статуята.

По-рано този месец американски съд отхвърли иск на Синовете на ветераните на Конфедерацията, които настояваха статуята да остане в парка.

Тази година Ню Орлиънс и Балтимор също демонтираха паметници на Конфедерацията.