Нов анализ показва, че последните данъчни предложения на кандидата на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп ще увеличат федералния дълг с 5,3 трилиона долара през следващото десетилетие, съобщава АП.

За сравнение дългът ще нарасне с 200 милиарда долара, ако кандидатът на демократите Хилари Клинтън си прокара идеите.

Комисията за отговорен федерален бюджет е направила преглед на данъчните предложения на Тръмп. От комисията отбелязват, че не могат да бъдат сигурни за реалния размер на данъчния план на Тръмп, защото от кампанията му не са споменали как ще процедират с данъчните задължения на някои бизнеси. 

Когато Тръмп представи икономическия си план миналата седмица, той обясни, че намаляването на данъците частично ще бъде компенсирано от сериозен икономически ръст. Комисията обаче е скептична и предполага, че тези стъпки няма да генерират нов растеж на икономиката.

Някои икономисти прогнозират, че икономическият план на милиардера – особено обещаните от него ограничения върху миграцията и търговията, ще намалят икономическия ръст и дори икономиката ще изпадне в рецесия.

Тръмп още предложи рязко увеличение на разходите за отбрана и за подпомагане на ветераните. Той също предложи орязване на някои разходи, но комисията е изчислила, че това няма да му помогне да балансира бюджета.

Цената на плана на Клинтан пък предимно идва от предложенията и за безплатен колеж при някои обстоятелства, детска грижа и други. Тя предлага парите да идват от увеличаване на данъците на богатите и бизнеса.

В момента националният дълг на САЩ е в размер на 19,5 трилиона долара.